Dagboksinnehåll

September 2004 - Juni 2005

2005-06-30

Åkte till Vällingby på lunchen. Hann precis med en korv innan vi på en halvtimme skulle ta beslut om hur vi ska sätta lånen och sedan köpa huset. Det gick alldeles utmärkt. Åkte sedan till huset för att träffa säljarna och kolla mätarställningar och så. Det gick också alldeles utmärkt. När de hade gått började vi genast fixa iordning sakerna som kommit dit och tömma flyttkartonger som behövs till det sista i lägenheten.

Nu har vi ett hus!!!!!
Och en yvig trädgård som luktar jättegott. Och en och annan innevånare.

Ringde bägge mammorna och rapporterade om dagens händelser. Sedan åkte vi och åt Pizza igen. Ulrica åkte tillbaka till lägenheten och fortsatte packa småsaker och Hokan till KGB för att fixa där.

2005-06-29

Flyttdagen.

Hade så mycket att göra att vi glömde att fotografera. Så här gick det till:

11.25 Hämtade lastbilen ut från Volvo i Sollentuna.

12.00 Var vi på plats, och första kartongerna lastades 12.20 ungefär. Vi fyllde den (enligt uppgift) 35 kubikmeter stora lastbilen på två och en halv timme. Då hade vi tömt en 75 kvm stor trea, tre vindsförråd och ett källarförråd. Noteras skall dock att allt har inte hämtats ännu, då vi skall köra ett mindre last på lördag, men lastbilen blev i princip full så det var bara bra. Därefter åkte vi till KGB där fyra kartonger och två stora röda soffor avlastades från lastbilen och bars upp i Hokans lägenhet. Från lägenheten bars det ner 13 kartonger till lastbilen, samt två skinnsoffor som bars ner till nedervåningen på KGB.

16.00 ungefär åkte vi vidare mot Tallkrogen och stannade hos Husman Hagberg, och plockar upp nycklarna till huset, trots att vi inte egentligen får tillträde förrän imorgon.

16.15 stannar vi på Maratonvägen, dit lastbilen fick backa upp, och vi lastar av ett tiotal kartonger, några mattor och annat junk som placerar i garaget. Därefter åker vi mot lagret för att lasta av resten av sakerna i ett 13 kvm stort förråd.

18.00 är vi klara, och har då lyckats precis fylla hela förrådet till bristningsgränsen, men alla sakerna fick rum :-)

Åker tillbaka till Sollentuna, dumpar lastbilen, kör vår Dagge, som kört lastbilen, till Täby, där jag och Ulrica käkar pizza. Jag beställer en Italiano med lök, men får in en Italiano Disaster med lök. Tar dock bara 5-8 minuter så får jag den jag beställt.

Sen åkte vi tillbaka till Solna, tog ner alla spikar, skruvar och andra saker från väggarna som fortfarande satt kvar. Tvättade en tvättmaskin, och fixade lite i allmänhet i tomheten som är kvar där. Åkte hem, ställde i ordning de nya sofforna här på Malmskillnadsgatan, tittade lite på Napoleon och sen gick vi och lade oss.

2005-06-28

Det verkar som att det hela tiden finns lite kvar att göra. Det är precis som att det växer fram uppsatta krokar och saker i garderoberna när man inte vaktar dem. Fortsatte packa. Fortfarande mycket småsaker kvar, men allt som ska till lagret står nu i alla fall prydligt packat. Sista natten i lägenheten. Känns lite sorgligt, men samtidigt skönt.

2005-06-27

Tillbaka på kvällen från midsommarfirandet. Flyttade mormors lampa från Ulrica till Hokan. Hokan köper ytterligare 10 flyttkartonger.

2005-06-23

Ledig från flytten i fem dagar för att fira midsommar.

2005-06-22

Firade Hokan både på KGB och bakgården. Fast först körde Hokan bord till KGB och pallar till lagret. Sedan flyttade vi kvicksilvermanometern till Hokans lägenhet. Den tycker inte alls om att flytta, men nu sitter den på väggen igen.

2005-06-20

MTräffade arkitekten på KGB. Tittade igenom bygglovspapperen och fyllde i blanketten klart. Ville inte gå hem och packa för et är tråkigt, men kom i alla fall förbi en postlåda som var öppen och fick papperen inskickade innan jag åkte hem.

2005-06-19

Packade i lägenheten, fast Hokan blir fortfarande sjuk av allt kattdamm som finns kvar. Åt en mysig brunch på Pampas Marina efter att ha packat en hel del i lägenheten.

2005-06-16

Skrev kontrakt på lagret.
Köpte ännu fler flyttkartonger.
Hämtade sista nyckeln till lägenheten hos bror.
Lämnade nyckeln hos mäklaren så att städaren kan hämta den där.
Körde ett lass saker till mor & far i Uppsala för att lagra dem där. Man får ju sprida sina risker lite, och så blev min matta rätt snygg hos mamma :-)

2005-06-15

Packade fler kartonger och deppade för att inget blev tomt och för att det var så fint väder ute.

2005-06-14

Möte med arkitekten igen. På måndag skickar vi in bygglovshandlingarna :-)

2005-06-12

Jobbade lite och packade lite fler kartonger. De kommer nog fortfarande inte att räcka :-(

2005-06-11

Halvskapligt väder fast tunga moln. Åker till huset i alla fall för att döda lite mer kirskål. Det går bra, fast är jobbigare när man är ensam. Börjar göra en rabatt längst bort i trädgården där blommor som står för nära huset kan evakueras. Räddar lite fler prästkragar och några andra blommor.

2005-06-10

Ulrica tittar på lagret på lunchen. Påpassligt nog strejkar kameran, men lokalen ser rätt OK ut fast lite skruttig. Den kan nog duga i alla fall och har ett betydligt mer tilltalande pris. Började packa flyttkartonger.

2005-06-08

Ulrica får bilen och Hokan åker till Sweden Rock. Ulrica får också spår på en lagerlokal i lämplig närbelägen förort. Lärde mig att den fina blomman heter Akleja. Ska leta efter flera sådana vid tillfälle.

2005-06-07

Pianot liksom seglar ut ur lägenheten vid 8:30 på morgonen. Det är fantastiskt att se folk som kan sitt jobb : Hoppas att någon som uppskattar pianot köper det i pianoaffären sedan. Tyvärr får jag inga pengar för det, men det försvann ju i alla fall väldigt enkelt. 1 800:- hade det kostat att få det flyttat till lagret. För de pengarna kan jag köpa ett nytt om jag behöver, men lite sorgligt var det.

Damen på bostadsbolaget som hur ut källarförråd är svår, näst intill omöjlig att få tag på. Hon skulle ha hört av sig i förra veckan, men det blev inget. Lyckades själv spåra en husvärd, som var betydligt lättare att få tag på. Syftet med allt detta är att få tag i ett lager till anständigt pris där Ulricas möbler och husgeråd kan få bo under renoveringen. Shurgard tar 795:- / månad för 4,5 m2. Det är inte riktigt anständigt, men säkert väldigt säkert.

2005-06-06


Första lediga nationaldagen. Surt väder har det varit hela helgen. Men lite gluggar fanns det mellan molnen. Vi åkte till huset igen för att rensa lite mer kirskål. Det gick bra. Vi tog fram en vinbärsbuske och några rosor.

Hittade också en jättefin liten okänd blomma som vi flyttade till en rabatt.

Stöttade upp plommonträdet lite mer och upptäckte att vi har två stora syrener.

2005-06-03

Fick förslag på nya gavlar. Fast till slut kom vi fram till att det första i alla fall var bäst.

2005-06-01

Kollade på ritningarna och kom överens om att vi skulle få några fler förslag på hur gaveln mot trädgården ska se ut. Vi tyckte att det var lite för lite fönster på den.

2005-05-31

Fick nya ritningar från arkitekten. Nu börjar det se riktigt bra ut. Fast Hokan hade inte tid med dem riktigt för det var Ragnarök på KGB.
Vill du titta på ritningarna så finns de på fakta-sidan.

2005-05-28

På nyheterna hade de tjatat hela veckan om vilket fantastiskt väder det skulle vara på lördag. Det skulle bli varmt och sommaren skulle komma. Hokan skulle på mut-kalas på Elitloppet så Ulrica planerade för pick-nick i trädgården i kombination med ogräsrensning.

Kom till huset efter lunch och då hade solen redan försvunnit. Varmt var det inte riktigt heller, men ogräsen och alla skotten från fallfrukten satt ordentligt fast i jorden, så jag höll mig varm med arbetet. Nu börjar trädgården likna en djungel.

Fortsatte rensa runt det som troligen är en krusbärsbuske och rensade bort massor runt en liten, liten järnek. Lyckades få bort kirskål på ett par kvadratmeter också. Får en tydlig känsla av att om jag skulle rensa ogräs varje dag, så växer det i alla fall fortare än jag hinner få bort det.

Försökte vända en bit av den liggande häcken på rätt köl och flyttade några prästkragar från huset till en blomrabatt. Satte en stötta på plommonträdet också. Vi ska försöka få det att vända sig bort från huset, så det har en chans att överleva utbyggnaden.

2005-05-25

Hokan fick första skisserna från arkitekten. Ulrica var hemma hos sig och nyfiken, så fram emot kvällen kom Hokan med bilderna. Det ser fint ut! Fast fortfarande lite för lite. Hon hade låtit den gamla muren begränsa utbyggnaden lite för mycket. Vi kryper nog också till korset om handikapptoaletten på bottenvåningen. Och så tar vi bort toaletten i källaren istället.

En dryg timme i telefon med arkitekten. Så nu ska vi få nya och lite större förslag på måndag.

2005-05-21

Kärran var bokad och en arbetare. 10.00 träffades vi alla utanför KGB. Färden gick först till Solna eftersom Ulrica glömde att gå hem kvällen innan. Behövde arbetarkläder där. Sedan blev det Albano för att hämta kärran och sedan Lidingö.

Runt 11 kom vi igång med att plocka bort takpannorna från taket. Först verkade det omöjligt mycket men vid första saftpausen efter tre kvarts arbete hade vi fått in ca. 130 stycken i vagnen. Taket inne höll en hel del olika djur bland annat en stackars fladdermus som fick behålla en panna som nödbostad.

Vid 13 hade vi fyllt vagnen en gång. Sedan bar det sakta mot Tallkrogen. Hungriga hade vi blivit, men det struntade vi i ett tag till. Lastade av vagnen och fyllde den med min stora fina rishög istället. Åkte till tippen, där jag insåg att min rishög inte alls var så stor och sedan till en pizzeria i Svedmyra.

På väg tillbaka till Lidingö drabbades vi alla av paltkoma och allmän stelhet, men vi kom igång igen. En vagn till skulle fyllas. Det gick bra denna vända också. Fram på eftermiddagen var vagnen återigen lastad med ca. 250 takpannor och vi kunde åka en sista vända till Tallkrogen.

2005-05-17

Hokan hittade takpannor gratis på blocket. Var till huset och hämtade en av de lösa på vinden. Efter koll på Lidingö visade det sig vara exakt samma som de ger bort. Ska åka till Lidingö på lördag och plocka takpannor. 450 - 500 stycken behöver vi och de väger typ 1,8 ton. Men billigt blir det :-)

Ägnade hela kvällen åt att börja göra hemsidan till husprojektet.

2005-05-15

Var till huset och samlade ihop grenarna från träden. En stor hög blev det. Och en så'n massa blommor och buskar det finns i trädgården. Nu börjar verkligen löven slå ut och det är SÅÅ FINT!!!

2005-05-14

Köpte blommor till KGB och tittade sedan på Quarnevalen. Den var bättre än förra gången. Sedan åt vi middag och planterade alla blommorna på KGB. Det blev fint.

2005-05-13

Valde arkitekt 5 och skrev kontrakt på eftermiddagen. Nu har jag ingen lägenhet längre, men ett hus. Känns lite tomt och konstigt.

2005-05-12

Tyvärr fortsatte inte budgivningen mer idag, men vi har i alla fall knappt 800 000 i renoveringskassan nu, så det borde väl räcka ett tag. Träffade också arkitekt 6.

2005-05-11

Budgivningen fortsatte, fick en topp på kvällen samtidigt som vi var i huset med Arkitekt 5. Trodde att budgivningen skulle fortsätta imorgon då en av budgivarna först ville mäta lägenheten lite.

2005-05-10

Jobb igen. Svårt att koncentrera mig. Inga bud förrän på eftermiddagen.
Arkitekt 4 på eftermiddagen. Där fick jag ingen riktig kontakt, så den blir det inte.

2005-05-09

Först jobba, sedan arkitekt 3. Han var lite äldre än de andra och verkade bra. Hann precis hem och tända ljusen i lägenheten inför visning 2.

2005-05-08

Plockade undan det sista och sedan visning på lägenheten. Åkte till Clas Olsson under tiden och bytte en trasig ficklampa. Verkade ha gått bra. Mäklaren fick ca. 10 st. intresserade på listan.

2005-05-07

Mer städning, nu börjar det faktiskt bli klart, men vinden är jättefull.... Var på födelsedagskalas hos motorcykelklubb. Fast förköret i studion var trevligare än själva kalaset. Fick skjuts hem tidigt.

2005-05-06

Jobbade lite och åkte sedan hem igen och städade vidare, tvättade och strök

2005-05-05

Städning i lägenheten, tar det aldrig slut? Och sedan födelsedagskalas i Uppsala.

2005-05-04

Besiktning på huset på förmiddagen. Drygt 7 000 kronor. Är det verkligen värt det? Ja, kanske. Besiktningsmannen gick i alla fall omkring i huset, nerifrån och upp. Hittade inga allvarliga problem alls. Han tyckte att vi skulle vara försiktiga med att renovera med modern byggteknik och avslutade med att kalla huset en "pärla".

Efter en kort sejour på jobbet blev det möte med arkitekt 2. Han var mycket bättre än den första. Hade en plan för vad som skulle göras och frågade efter våra behov och önskemål för de olika våningarna.

2005-05-02

Första arkitektmötet. Intressant. Han var väldigt fokuserad på kostnader och ville gärna att vi skulle minska lite på vår önskade utbyggnad. Mest för att det skulle bli billigare. Han tyckte att en utbyggd m2 kostar typ 10 000:-. Men det är ju mycket mindre än de orenoverade lägenheternas m2-pris som vi tittade på förut. Sedan är det nog inte linjärt heller. Han ställde i alla fall bra frågor om varför vi ville ha olika lösningar.

2005-05-01

Sorterade i ordning bilder att ha för att visa arkitekterna. Var och fotade husets grannhus och träffade grannarna för första gången. De verkar trevliga.

Det verkar finans massor med fina blommor under ogräset i trädgården. Vill åka dit och peta lite med dem. Flytta bort dem som växer för nära fasaden. Nu ligger lägenheten ute på mäklarens hemsida. Visning på söndag.

2005-04-30

Promenerade i hamnen på landet. Ulrica ritade sedan ritningar mest hela dagen. Hokan lagade mat och eldade bastu. Ska bli fantastiskt att få egen bastu!

2005-04-29

Ulrica slutade på gamla jobbet och bjöd på fika där. Efter det var det fotografering av lägenheten och lite tid för att betala räkningar och kolla deklarationen. Under tiden handlade Hokan mat och sedan åkte vi till landet för att vila upp oss.

2005-04-28

Möhippa på jobbet och ännu mer städning på natten.

2005-04-27

Åkte och mätte upp huset. Fick samtidigt besök av sotar-kompis som kollade skorstenen och pannan. Pannan verkar må bra och skorstenen också med hänsyn tagen till åldern. Tyvärr kan man inte koppla in en kamin på den för det finns bara en stor kanal i den. Men å andra sidan finns det flera för ventilation vilket kan vara bra att ha :-)

Bar upp en massa saker på vinden och åkte sedan och tittade på Magnus Uggla. Efter det städade Ulrica vidare i sin lägenhet. Betalade för trädklippningen.

2005-04-26

Började städa lägenheten. Hokan hjälpte till att bära upp saker på vinden.

2005-04-25

Fick en hel del gjort på fronten.

Bestämde oss för att göra besiktning. Vi har velat lite om det, det är ju så dyrt, men vi ska nog ändå ta det säkra för det osäkra. Beställde besiktning via Internet, men fick inget svar under dagen.

Mailade ett antal arkitekter och fick oväntat många och snabba svar. Det är inte självklart att vi kan få bygglov innan vi vill börja bygga, men verkar inte heller vara helt omöjligt. Ulrica har bokat tid för att träffa tre arkitekter.

Kollade också upp hemförsäkringen. Den blir också dyrare...

Lejde en mäklare till att sälja Lägenheten. Med lite tur blir det visning 8/5. :-)

Och dra in gasen verkar dyrt. Men vi vill det ju så gärna. Ska forska vidare om det går att gräva för et samtidigt som dräneringen.

2005-04-24

Ulrica städade vidare på vinden och blev faktiskt klar. Hokan tog hyllor från Ulricas vind för att styra upp röran i köket i stan. Mycket skräp blev det och en hel del som ska vidare till Myrorna också. Ulrica hann med att göra en första skiss på planlösning. kvällskonsult-jobbet fick vänta.

2005-04-23

Lite chockade var vi nog. Var ska vi börja? En bra början var att skaffa flyttkartonger och städa på vinden eftersom denna helg är container-helg i bostadsrättsföreningen. Det betyder att det finns en container att slänga skräp i utanför huset ?. Hokan köpte kartonger och Ulrica städade. En halv dag senare alldeles matt. Hur ska detta gå. Helt slut efter lite fysiskt arbete!? Hokan började sortera lägenheten. Sedan åt vi fiskmiddag och bägge två somnade före 22:00. Har nog aldrig hänt i världshistorien.

2005-04-22

En lång väntan mest tills klockan blir 15.30. Försöker att jobba lite på jobbet men tankarna är inte riktigt med där.

2005-04-21

Budgivning är som pokerspel. Här var det ju tydligt inte läge att smådutta med några 10 000. Så vi höjde med 50 000 när vi förstod att det bara var vi och första budgivaren kvar. Det hjälpte inte, men efter ett par 50 000-kronors höjningar var vi ensamma kvar.

VI FÅR KÖPA HUSET!!!!

Lite luttrade som vi nu är törs vi inte ropa hej riktigt än. Men det ser bra ut. Detta hus säljs av god man, så denna säljare är nog inte lika hit och dit som den i Råsunda.

Vi är lite skakiga, men säkra på att vi vill ha det här huset nu. Jätteotäckt...
Jättespännande...
Kommer pengarna att räcka till renoveringen?
Kommer vi att klara av det?
Kommer vi att bli olyckliga?
Borde vi köpa ut tomten?
Får vi för höga fasta utgifter?
Kommer räntan stiga?
Kommer luften att gå ur bostadsmarknaden?
När kommer vi att kunna bo där?

Men...

Den som inte vågar något vinner ju oftast ingenting heller.

2005-04-20

Inget hände på hela dagen. Sprickfärdig av nyfikenhet ringde jag mäklaren som inte hade haft tid med detta under dagen. Han skulle kolla runt de andra intresserade och höra av sig på torsdagmorgonen.

Och stadsgas finns i gatan! Man kan få gas-spis där:-)

2005-04-19

Mor och far ville också se huset. Så vi blev en ganska stor delegation. Inte så många som kom igen från förra visningen vilket ju är gott. Å andra sidan hade någon redan lagt ett bud på 225 000 mer än utropspriset. Så billigt blir det inte.

Första gästerna på denna visning var två rådjur. Charmigt, men inte direkt någon mening att lägga ner energi på snygga blommor i trädgården tydligen.

Efter att ha tittat uppifrån och ner och nerifrån och upp bestämde vi oss för att huset är friskt och vi vill ha det.

Ytterligare en kväll och natt med frågor, svar, funderingar drömmar...

2005-04-17

Återigen en söndag med en lista på tider och platser där kanske ett nytt hem kan tänkas finnas och kanske till och med till ett rimlig att pris.

Började med en riktigt snygg lägenhet på Kungsholmen, högst upp i ett 80-talshus (1980). 80-tal är tämligen tråkigt men just den här lägenheten var extremt snyggt inredd. Riktigt mycket folk av Kungsholmstypen. Typ 30 och lite hippa eller typ 60 och lite hippa. Vi förstod direkt att den här kommer att bli dyr. Och då fanns det ändå ingen balkong på den, men den var väldigt ljus.

Sedan blev det två hus runt Bromma Kyrka och två i Tallkrogen. Det sista, som också var det vi trodde mest på från början visade sig var precis så bra som vi trodde. Faktiskt inte alls lika mycket folk på visningen som på de andra husen heller. Fantastisk fri utsikt från övervåningen, ljust och en alldeles lagom stor trädgård med lite fruktträd i.

Man kan konstatera att Någorlunda fräscha hus drar till sig mycket mer folk än helt orenoverade. Men vi vill ju göra om allt ändå, så varför betala för att någon annan har byggt innan om man inte behöver?

Vi började försöka lista ut vad det kan kosta att fixa till huset och vad man kan tänkas bjuda på det. Vad har vi råd med och vad är husen värda i området? Lyckades leja kusin-proffshjälp för att titta på det till på tisdagen.

2005-04-10

Åsvägen i Solna. Ytterligare en fin etagelägenhet med öppenspis och fri utsikt. Jättefint 50-talshus och ganska grovt renoveringsbehov. Yvärr var den vänd åt helt fel håll, med morgonsol i sovrummet och på balkongerna, som var placerade ovanpå varandra åt öster.

Vi tittade ocks på Pool-huset. Förtjänar en plats i historien. : Obeskrivbart, måste upplevas. Definitivt inte byggt av en svensk medelsvenssonfamilj. :-) Fantastisk enplansvilla från 60-talet med platt tak och byggd runt en inomhuspool. Det var svarta mögelprickar på insidan av fönsterkarmarna och hela huset var fuktigt. Men en upplevelse, definitivt.

Tittade också på ett fantastiskt, jättestort (200 + 100 m2 typ) hus med ateljé alldeles vid Stora mossen. Kan bli hur fint som helst, men där var riktigt mycket folk på visningen. Vet inte hur dyrt det blev, men det var ett alldeles för stort projekt för oss.

2005-

En tid av funderande på om det kanske faktiskt är ett hus vi vill ha egentligen och om vi kan klara av det. Är vi "Villa-människor". Njae, kanske inte.

Började titta lite i egnahemsområdena runt Åkeshov och i Enskede. Husen där ju faktiskt rätt söta och tomterna verkar hanterbara. Priset är ungefär knappt 1 miljon under de lägenheter vi tittar på. Men vad koster det egentligen att bo i ett hus? Hmm.. hm...

2005-04-04

Var och tittade två gånger. Det har vi lärt oss att vi ska göra om det verkar bra. Man får alltid helt andra intryck andra besöket. Det fick vi den här gången också. Det fanns en mystisk spricka i hela källaren. Förmodligen har ett par enar nära fasaden lyft halva grunden så att det har spruckit. Slutsatsen blev att detta är ett för stort projekt i förhållande till priset (som vi tror stannade strax över 3 miljoner) men att hus kanske är bättre än lägenhet?

2005-04-03

Hittade ett coolt rosa hus i Bromma. Fullständigt rosa både i inredning och utanpå. Vem är det som har bott där? Totalt renoveringsbehov och mycket charm. Någorlunda bra kommunikationer och någorlunda pris.

Jag blev förälskad i huset. Ett hus kanske är bättre än en lägenhet? Trädgård är ju ganska trevligt. Nackdelarna är ju att man personligen måste hålla efter utsidan på huset och denna trädgård. I bostadsrätter har man ju oftast hyrt någon som gör det åt en.

2005-03-28

Kollade på några dyra lägenheter i Elefanten. Dyra, mörka, helt utan utsikt och otroligt o-charmig miljö utanför. Finansdepartementet som utsikt. Kan det verkligen inte finnas en lägenhet för oss som vi har råd med?

2005-03-20

En till på Stora Essingen. Denna gången ovanpå kompis A. I samma hus. Också jättefint vardagsrum, men inte lika fin utsikt. Trångt och krångligt på övervåningen, svårt att komma på hur man skulle kunna lösa det. Jättebillig hyra och bra ekonomi i föreningen, men Håkan var emot. Ulrica var för först, men efter andra besöket så var den inte bra.

Kollade också en fin stor dyr etage i Sundbyberg. Men den var för dyr och utanför det stora panoramafönstret satt grannarna i sina vardagsrum och glodde. Man vill ju inte behöva ha gardiner på ett gigantiskt panoramafönster. Men inredningen var fin och de.

2005-03-13

Hittade en lägenhet i ett nybyggt hus på Essingen, som verkar ha varit ute ett par gånger men inte blivit såld. Gick dit och kollade varför. Lägenheten var tom och fin. Fantastisk utsikt från vardagsrum och runda fönster i sovrum. Halvhögt pris och jättedyr hura, för värmen ingick inte. Förutom en egen hög belåning så var också föreningen högt belånad. Den blev helt enkelt för dyr, trots fast pris. Men vi hade fått upp ögonen för Stora Essingen. Där är fint :-)

Ulrica ville titta i Tallkrogen, men Hokan ville inte bo på Amatörvägen.

2005-

Nu kommer det inga alls bra lägenheter längre på Hemnet och Bovision. Eller så är de vansinnigt dyra. Eller längst ner och mörka.

2005-

Nu gick luften ur fullständigt. Efter nästan ett halvt år och tre budgivningar har vi fortfarande ingen lägenhet. Det kan rimligtvis inte finnas någon lägenhet som är lika bra som den här. Hoppade över en helgs visningar och deppade. Kan man få lägenhetsdepression? Kan man i så fall få bli sjukskriven ett tag för det?

2005-02-20

En dryg vecka med hopp och förtvivlan. Vi hade till slut hittat drömlägenheten, Högst upp i ett sextitals-hus i Råsunda. Stort ljust vardagsrum och kök i bottenplanet och tre sovrum, stort badrum och en takterrass i sydväst ovanpå. Lagom mycket renoveringsbehov och bra läge.

Flera andra än vi var naturligtvis intresserade och priset gick i en långsam budgivning uppåt. De andra budgivarna tog lång tid på sig för att ge bud och alltihop drog ut över nästa helg. Priset blev så småningom lite dyrt, men vi tyckte att lägenheten var så rätt för oss att vi var beredda att betala lite dyrt för den.

Slutligen var budgivningen slut. Vi låg på topp. Säljaren däremot hade från början förväntat sig ett ännu högre pris och hade försökt en gång förut att sälja lägenheten med det priset utan framgång. Det visste vi. Han ville dessutom gärna ha en hyreslägenhet i Solna. Det hade inte vi någon.

Efter två dagar fick till slut besked att säljaren faktiskt hade bestämt sig för att sälja, men att en ny budgivare hade lagt på ytterligare 40 000 på priset. Vi bestämde oss för att lägga på lite till igen och vann till slut budgivningen (igen).

Under den tiden hade säljaren ångrat sig och skulle titta på en hyreslägenhet som en av de andra köparna hade. Alltihop slutade med att den köparen med hyreslägenheten fick köpa för 200 000 mindre än vårt sista bud.

2005-02-10

Fick ett söktips från Erik Olsson. En före detta kontorslokal som skulle byggas om till bostadsrätt vid Körsbärsvägen. Fantastisk utsikt med buskar och himmel trots att den låg allra nederst. Bra kvadratmeterpris och fast pris. Men när vi kom dit på kvällen dagen efter så såg man precis rakt in överallt om man gick utanför. Och så var den ganska liten och lågt i tak.

2004-02-06

Ytterligare en lägenhet som först såg bra ut och sedan visade sig vara en katastrof. Denna på Charlottenburgsvägen i Solna. Den visade sig redan före jul på Internet,utan visningsdatum hos en mäklare, men försvann sedan. Dök så upp igen med annan mäklare. Stor fyra högst upp i huset med bastu fast utan hiss. Hade så småning om blivit fast pris.

Lägenheten visade sig vara ett hopplock, både av inredning och av tre små lägenheter med alldeles för många bärande väggar mellan rummen. Omöjligt att komma på något bra att göra av detta och en mäklare som sa; - Det kan bli billigt. - Jag vill inte bo här, sa Hokan.

2005-01-16

Hade vi hittat vår lägenhet nu? Fantastiska tre rum i fil överst på Hälsingegatan, men utan hiss. Fullständigt renoveringsbehov, två balkonger och öppenspis. Jag ritade en massa förslag på hur vi skulle kunna bygga om den riktigt fint. Vi bjöd med till strax över 3 miljoner, men sedan blev det för mycket. Den skulle ju renoveras också. Dessutom var det ingen riktig bostadsrättsförening. Första riktiga nederlaget.

2005-01-12

Första huset. Jättestort och jättebilligt i fullständigt renoveringsbehov på Gamla Dalarövägen alldeles nära tunnelbanan och Nynäsvägen. Kunde ha blivit hur fint som helst, men det var alldeles för stort. Till hälften ombyggt till kontor.

2005-

Är det en hysteri eller ett folknöje att titta på lägenheter? Eftersom våra önskemål på nytt hem mer hänger ihop med hur huset ser ut och vilket läge det har vi sedan i Oktober åkt kors och tvärs i staden och närförorterna och tittat på olika lägenheter. Att vi aldrig hittar något beror nog på att vi är lite snåla. Är det verkligen OK med en månadskostnad på 10 000 - 15 000 för att bo?

Det som blir lite kul efter ett tag är att också titta på de andra som tittar. Varje lägenhet eller hus verkar ju dra till sig 50 - 100 personer. Men det är definitivt inte samma personer. Det är helt olika människor om man tittar på Söder eller i Vasastan. Det otäcka är att typerna helt stämmer med de fördomar vi har om vilka som redan bor där. På Söder är alla andra som tittar lite långhåriga och svartklädda, gärna i skinn. I Vasastan har de istället en liten grå kappa, pagefrisyr och den obligatoriska barnvagnen med bebis. Det har ingen som helst betydelse om lägenheten är i renoveringsbehov och i etage med smal spiraltrappa. Hur tänker man då?

I närförorterna är det mer 50+ och folk som inte verkar ha nordiskt ursprung. Bällsta strand är definitivt 50+ och Årsta mer åt etniska hållet.

2004-11-14

Nybyggd vind på Lilla Essingen med bägge sovrummen vända mot essingeleden och nej på ansökan om bygglov för terrass. Den låg ute länge utan att bli såld, trots att själva lägenheten var väldigt fin.

2004-09-29

Konstig instängd nybyggd vind i Gröndal. Någonstans här också den första budgivningen på en stor övervåningpå ett relativt nytt hus i Solna. Den blev för dyr, men var riktigt stor och hade en hel del möjligheter.

2004-09-23

En av de första visningarna. Vind på Nynäsvägen. Himla oväsen och ingen balkong.