Dagboksinnehåll

September 2005

2005-09-30

Nu är det bara en helg kvar innan vi börjar gräva.
Måste städa bort alla saker i garaget eftersom det ska rivas. Kom ganska långt med sakflyttningen under fredagkvällen. Det var för mörkt för att fortsätta med rivningen av altanen.

2005-09-29

Fick äntligen kontakt med kabelutsättarna på Fortum efter ett stort antal samtal till en kraftigt inkompetent kundtjänst. Det slutade i onsdags med att jag var tvungen att jaga kabelutsättarna själv. De ska komma på måndag förmiddag. Telia kom enligt sitt besked idag och markerade sin kabel. Exemplariskt.

Hämtade en vinkelslip, en sticksåg och en säng på lagret. Skulle egentligen ha träffat Stockholm Vatten, men de fick förhinder. Så vi åkte till Öl & Vin-mässan istället.

Och dagens stora händelse: Byggsamråd. Vi fick dispens från Byggfelsförsäkringen [hurra, hurra hurra!!!], men måste komplettera med rivningsplan, framför allt för eterniten och mer information om hur vi ansluter dräneringen till avloppet.

2005-09-28

Träffade snickarna i huset. Kollade på ritningarna och gjorde lite ändringar. Bla. bestämde vi oss för att lägga på en sten till i källaren och få 240 i takhöjd. Tittade också en hel del på betongkonstruktionen i taket på altanen och undrade hur den egentligen sitter fast i huset. Bestämde oss för att sätta 4 stämp under gavelväggen när vi river bort balken.

2005-09-27

Morgonutflykt där vi först fick låna två stämp och sedan åkte till MDT i Skogås och beställde Isodrän med tillbehör till dräneringen.

2005-09-25

Åkte till Bromma och undersökte Alviks måleri. Väldigt överdesignad affär som nog inte riktigt vänder sig till oss som kunder. Mer pimpinetta damer i Bromma tror jag. De hade mycket riktigt i alla fall en karta så att man kunde åka runt i Bromma och titta på hus målade i olika färger. De hade också en färg som hette gråockra som kanske blir bra till vårt hus. Elelr ska det vara vitt? Eller grönt?

Efter någon timmes rundtur i Bromma var v inte mycket klokare. Sedan åkte vi till Katrineholm och hälsade på grävmaskinerna och fick en lista på att göra-saker inför nästa vecka. Det blev vi mer kloka av än färgutflykten. Mycket trevligt var det! Och fint. Tack för all god mat :-) Nu gäller det bara att hinna fixa allt till nästa måndag.

2005-09-22

På torsdag den 29/9 blir det byggsamråd. Ska skicka in dispensansökan och ålla tummarna för att vi får dispens från försäkringen. Sista byråkratiska hindret inann vi kan börja bygga.

2005-09-21

Åkte till huset med tunnelbanan bara för att bli hämtad med bilen och tillbakakörd till stan igen. Vi hämtade en gratis-säng på söder, så nu finns det i alla fall 3 sovplatser i huset om man vill. Inte världens finaste säng men väldigt prisvärd (gratis), tack för det! Sedan rev vi taket och väggarna på altanen. Kom på att de trasiga bitarna kommer att fungera alldeles utmärkt som ved till kakelugnen i stan :-)

Det blir mörkt tidigt nu, så vid åtta åkte vi in till stan igen. Hemma på kvällen skrev jag ut dispensansökan för byggfelsförsäkringen och vi fick konstruktionsritningarna som PDF av konstruktören. Preliminärbokade också planeringsmöte för grävandet till på söndag.

2005-09-18

Efter en lugn och skön helg på landet med bastu och god mat hann vi med en hel del husbestyr på kvällen. På vägen hem från landet inventerade vi Ö&B och Coop på skottkärror. Verkar som att man kan köpa en skaplig för typ 500:-. Vi köpte också en bågsåg.

Åkte till huset för att träffa konstruktören. Vi kom lite tidigt och då började Hokan genast att prova sågen på päronträdet på fasaden. 20 minuter senare låg två av de tre stora grenarna på marken. Då kom konstruktören. Så vi hade ett långt givande möte med honom om hans ritningsförslag. Det ser bra ut. Nu ska han bara rita färdigt. Han har tagit bort väggen i köket helt och hållet vilket ger nya möjligheter i köksplaneringen:-).

Sedan sorterade vi upp grenarna i en vedhög och en skräphög och åkte hem och kokade gryta på köttet som var över från i lördags.

2005-09-16

Hokan gillade inte riktigt mitt andra köksförslag som jag var väldigt nöjd med, så jag provade ytterligare ett nytt som blev bättre. Hittade också en mass riktigt fina bilder från Europakök när jag försökte få inspiration till skåp på sista köksväggen. Deras utställning måste vi åka och titta på.

2005-09-13

Fick in ett anbud till på utbyggnaden. Mycket konkurrenskraftigt :-) Nu väntar vi bara på två. Vi tänker inte vänta längre än till på fredag.

Pratade också med Stadsbyggnadskontoret som nu har svarat på bygganmälan. Det verkar som att vi kan ge vår Kvalitetsansvariga mandat att ha byggsamråd med Stadsbyggnadskontoret på telefon, så det gör vi nog.

Köpte ett par nya inredningstidningar och upptäckte att jag nog måste ta ett tag till med köksplaneringen :-) Har också skissat lite på badrummet uppe och på ett skjul/växthus. Måste behålla garageporten och fönstren från källaren till det.

2005-09-10

Helt utslagna efter kräftskivan igår blev vi. Kom ialla fall igång lite med att plocka brädor från altanen. Tänkte använda dem till kompost som sagt. Fast de sitter fast hårt. Möjligen blir det enkalre när man har fått bort ett laget. Packade också ner två av grillarna i sina kartonger igen.

Torbjörn hämtade ett gäng stolar som vi inte ville ha kvar.

2005-09-08

Detta är en stor dag. För det är dagen då vi fick bygglov :-)

Annars blev inte mycket gjort.

2005-09-07

Idag börjar konstruktören räkna. Och så verkar det som att vi får in resten av offerterna i mitten av nästa vecka. Fortfarande inget nytt från Stadsbyggnadskontoret, men hon sa ju i början av förra veckan att hon höll på att skriva ut bygglovet. Vi får väl efterlysa det så småningom om det inte börjar på att dyka upp. Om bygganmälan har vi inte heller hört något än, men den fick de väl i måndags.

2005-09-05

Nu känns det lite som att vi faktiskt har kommit igång. Pannan har nu fått ett slutet expansionskärl och två element är nedplockade i källaren. Parketten från vardagsrummet ligger staplad i kartonger. Det börjar klia i fingrarna för att fortsätta, men säsongen för att måla fönster verkar snart ha gått över. Så frågan är om säsongen för att isolera vinden kanske är i antågande. Eller om det är säsongen för att bygga kompost som har börjat. Den tänker vi nämligen bygga av den gamla altanens vindskydd. Och om det sitter kvar när det blir dags att riva garaget, så blir den nog kaffeved.

Fick också in den första offerten på utbyggnaden idag. Lite dyr kanske, men det är väl nu förhandlingarna börjar . :-)

2005-09-03

Det är lite jobbigt med hus ibland.

2005-09-01

Imorgon skickar vi in en första version av bygganmälan.

Tillbaka till Augusti 2005