Dagboksinnehåll

Oktober 2005

2005-10-31

Jocke skulle komma sent på kvällen och vi skulle gå på TTF-möte på tidiga kvällen. Sedan kom Jocke redan vid 15 typ. Hokan kunde slita sig och började gräva tillsammans med Jocke medan Ulrica gick på TTF-mötet. Sedan blev Hokan jättehungrig, så vi åt jättepizzor på Nynäsvägen.

2005-10-30

Satte upp Isodrän på förmiddagen. Det var enkelt. Sedan lastade vi på ännu mera grus. Eftersom det fortfarande fanns grus kvar städade vi upp i mellanrummet och la det resterande gruset där. Så nu har vi grusgolv istället för stampat jordgolv i källaren.

Åkte till soptippen, men det var tydligen ett misstag för det hade alla andra gjort också. Men det var skönt att bli av med en massa skräp igen, denna gången mest emballageplast och rester av Isodränen. Städade klart runt huset och satte slutligen åp täcklisterna på Isodränen. Det var lite besvärligt, för vi nådde inte riktigt upp. Märkligt fenomen att man inte når upp till marken....

2005-10-29

Började med att gräva ner rören för dräneringen runt nya huset. Det gick riktigt bra. Skottade också igen runt brunnen. Fick hjälp av pappa Lasse med grusskottandet och markservicen. Vi fick också massor av mat och kakor medskickat.

Varmt och blåsigt väder, som på beställning för att torka murarna. Här är en bild på vårt fina mätverktyg till dräneringen.

Vi tog också lite bilder på jordhögarna .

2005-10-28

Det fina vädret hängde kvar och idag blev många saker klara. Väggen mellan sovrummet och förrådet blev klar. Likaså ihopsättningen av brunnen, inklusive en pump. Nu tar byggarna paus tills det är ihopgrävt igen.

Vi har fuskat med bilderna som är tagna på lördagen egentligen. Då var det sol igen.

Massor med bilder på brunnen finns in Underjordiska bilder

2005-10-27

Paus i arbetet. Det arbetades tydligen på en skärgårdsö istället. Vädret för första gången bra denna veckan.

2005-10-26

Åkte till huset medan byggarna var kvar. Nu är yttre muren på plats. Utbyggnaden ser jättestor ut från trädgården.

Åkte till Ekerö och köpte en temporär dörr till utbyggnaden. Dörren var från 1963 och visade sig vara så fin att det är risk att vi fixar till den och använder den på riktigt.

Hokan handlade resten av Isodränet och på kvällen betalade vi alla räkningarna.

2005-10-25

Murandet fortsatte, men jag hade inte tid att åka till huset. Hokan var där och bar massor med leca-block.

Pratade med konstruktören om väggen som blev utan stöd och om balkarna som sticker ut.

Våra stackars murare blev alldeles blöta. Dessa två dagar har varit de regnigaste på hela Oktober.

2005-10-24

Åkte efter jobbet för att kolla bygget. De hade redan murat fyra varv på yttre muren och tagit bort formen.

Kom på att plattan ju inte räcker fram till där muren som ska hålla gamla väggen ska stå. Men vi kan komplettera sulan senare.

Stannande i huset och sydde i ordning två kjolar.

2005-10-22

Nu regnar det för första gången. Åkte runt och tittade på klinkers och kök.

2005-10-21

Gjutning. Väntade på förmiddagen samtidigt som jag började bygga papp-kök. Men utskriterna var för små.

Sedan kom betongbilen och hällde ut 5,5 ton betong i formen. På en timme var allt klart.

Fler bilder finns i byggdagboken.

2005-10-19

Beställde fönster. Därefter middag hos grannen. Otrooligt trevligt.

2005-10-18

Åkte på Servera-mässan i Sollentuna och smakade god mat och gott vin istället för att gräva.

Fortfarande inget regn sedan den 3/10.

2005-10-17

Var i stan och försökte komma ikapp med hemsidan. Det är mycket som fattas nu på hemsidan.

2005-10-16

Var tvungna att vara lite lediga från huset.

2005-10-15

Åkte på fönsterletarturné. Nu har vi nog bestämt oss för vem som ska få göra våra fönster. Sedan hade vi två brottningsmatcher med brunnen och gropen till den som inte ville bli grävd. Efter andra omgången fick vi till slut ner brunnen på ett djup som vi tror räcker. Sedan gick vi på Kina-kalas.

2005-10-14

Smet igen tidigare och missade precis Kvalitetsansvarig och byggare som alla hunnit g från huset. De hade byggt klart formen och armerat den. Nu var det i alla fall ljust igen och det gick riktigt bra att få ner det sista singlet.

Fler bilder på plattan finns i byggdagboken.

Mor och far Westerlund kom och sov över i huset.

2005-10-12

Smet från jobbet vid 15.00 för att hinna gräva lite medan det var ljust. Åkte till MDT och köpte en botten till brunnen trots allt. Har nu frågat många och inte fått något självklart svar. Har vi botten så är det i alla fall en sandfångsbrunn som Stockholm Vatten kräver och Jocke m.fl röstade på det också. Dessutom verkar det som att markvattennivån kan bli lite högre innan pumpen börjar pumpa om vi gör så.

Nu är det inte lika roligt att dränera längre. Sista sidan, med matkällaren på, var riktigt klurig att få till markdukarna och singlet på för att kunna lägga i rören. Till slut, på ren vilja, så ligger nu i alla fall rören på plats med lite singel på. En kvälls skottande till så borde det vara klart. Men det är tungt.

Dagens roliga överraskning vara att Classe som skulle komma med material under dagen, redan hade byggt gjutformen när vi kom dit.

Tycker du att bilder på murar och isolering är kul, så finns en hel del sådana bilder samlade i underjordiska bilder.

2005-10-10

Grävde det sista för dräneringsrören. Satte ihop rören till andra sidan. Classe kom på besök.
De kommer med saker på onsdag och gjutning blir det på fredag den 21/10.

2005-10-09

Satte platonmattan. Skottade massor för att få ner dräneringsrören i rätt nivå. Fallet ska bli 1 dm mellan högsta och lägsta punkten. Byggde också om ett av stuprören till en fantastisk tratt för att hälla ner grus i vallgraven. La ner rören och fyllde på med grus på en sida. Satte tillbaka tratten som stuprör vilket blev en fantastisk makapär. Grävde fram grundvattnet där brunnen ska vara.

2005-10-08

Började såga till Isodrän till sulan. Lite pyssligt eftersom den varierar rätt mycket i bredd hela tiden. Kletade också in väggen igen med klet där platonmattan ska vara. Limmade också på fuktspärren som ska vara på sulan till Platonmattan. Fram på eftermiddagen var vi framme vid att limma plasten över sulan mellan isodränet.

2005-10-07

Dagens projekt var att rengöra sulan och spackla på ett trekantigt lager så att eventuellt vatten vill rinna av bättre. Vi lagade också hålet vid det nya avloppet och inkommande vatten.

Vi byggde också fantastiskt tjusiga förlängningar till stuprännorna ifall det börjar regna, så får vi inte in vattnet från taket i vallgraven. Åkte och köpte det som fattades till Platonmattan.

Sedan tyckte vi att vi förtjänade att få lite god mat så då åkte vi till En Sked Krog och fick riktigt god mat. Det var ju trots allt fredag.

2005-10-06

Pappa W och Ulrica byggde ihop skyddsvallen för jordhögen vid schaktet medan Hokan åkte iväg för att jobba lite på sitt vanliga jobb. Sedan byggde vi en trappa ner i schaktet också.

När vi var klara kom Blästerkungen med en stor kompressor. På 1,5 timme hade han tagit bort all tjära på hela husgrunden. På vissa ställen var den 1 cm tjock, fantastiskt! Efteråt var allt svart. Inklusive grannens vita Volvo. Så det blev biltvätt. Men det var det definitivt värt. Sköljde av muren som blivit helt ren.

Sedan var det så blött i vallgraven att vi bestämde oss för att åka på Hem- och Villamässan istället. Medan Hokan duschade kom en riktig potatishandlare som Ulrica inte kunde motstå. Så nu har vi massor av potatis.

2005-10-05

Frukostdiskussion om hur djupt de egentligen skulle gräva. Kom också på att dräneringen måste ligga långt under avloppsrörsnivån, så vi måste ha en pump för att pumpa dräneringsvattnet upp till avloppsröret.

På kvällen blev det snabba ryck att gräva ut det sista av dräneringen och packa ihop alla saker på flaket igen.
Fick mammas thaigryta till middag och sedan åkte grävarna hem. Det blev alldeles tomt.

2005-10-04

Samma som igår, det hände en hel del under dagen.

2005-10-03

Rivstart i dubbel bemärkelse. Grabbarna steg upp nästan innan det var ljust och satte igång. Det hände så mycket att detaljerna och fler bilder finns att läsa i byggdagboken.

Åkte och åt mongolisk mat och fick konstruktionsritnigar i skala sent på kvällen. Det var solförmörkelse.

Stackars spindlarna i källaren. De blev alldeles dammiga, förvirrade och hemlösa

2005-10-02

Rev ner resten av terrassen och flyttade runt brädor i trädgården. Hokan åkte in och jobbade och kom tillbaka och åt middag. Väntade sedan på grävarna som kom sent på kvällen. Satt och surrade ganska sent. Och ostindiefararen Göteborg gav sig ut på sin jungfrufärd.

2005-10-01

Hokan hämtade vagn 10.00. Sedan lastade vi i ett lass med träd och åkte till soptippen. Fick vänta ganska länge, för precis när vi kom tog de bort bägge containrarna för träd. Under tiden fick vi istället en huggkubbe :-). Efter att ha väntat färdigt på nya containar slängde vi träden och åkte tillbaka och hämtade taket från terrassen, de borttagna rören och en massa skräp som vi hittade i skåpet vid garageporten. Efter att ha lämnat det också kollade vi på Ekstrands fönster, som faktiskt såg rätt fina ut. Sedan åt vi lite och åkte in och hämtade våra currylinjehittare. Sedan letade vi currylinjer och åt så småningom middag.

Tillbaka till September 2005