Dagboksinnehåll

Januari 2008

Summary in English

We started to level the floor in the kitchen part with the floor in the old part of the house. We also joined the floor in the major joint between the old and the new house. The work with the kitchen cupboards started with the larder cupboard. Since we have decided to have a slightly higher kitchen than standard, we started to cut the cupboard sides in halves and rejoining them so that they got higher.

We made a lot of wooden sockets and the bar part of the kitchen was started. We also started building the shelf that shall be behind the kitchen worktops. We had to by a refrigerator because a perfect model was sold with reduced price. We also found some perfect tiles for the guest room and the storage room.

2008-01-31

Byggde klart kanterna på hörnskåpen och sågade till MDF-skivorna till lilla hyllan.

2008-01-30

Hade ledig byggdag. Började med att kolla in Sherwood livings kontor. De har ju inte levererat golvet och så har de slutat att svara i telefon.

Sedan åkte vi och hämtade ugnen och hällen. När vi kom hem insåg vi att vi hade fått en grillplatta som hör till en bra mycket större spis än våran, så den bytte vi sedan på kvällen till en mer lagom stor. Var och beställde fläkten och diskmaskinen också. Köpte nya byggskor på lunchen.

Byggde ihop skåpen till bardisken och satte på OSB och gips. Började fixa med kanterna som behövs på hörnskåpen för att vi har gjort ett lite större mellanrum i hörnen än vad IKEA har tänkt sig.

2008-01-29

Hade Tallnet-möte, så inget blev byggt.

2008-01-28

Fortsatte pyssla med att placera skåp precis rätt och sätta fast dem lite.

2008-01-27

Hokan var på fotografering med KGB, så Ulrica fick vara ensam i huset igen. Spacklade i ordning bakom OSB'n till lilla hyllan för det hade inte blivit så rakt som vi vill.

2008-01-26

Hann bygga lite, sedan var det menyprovning på KGB och födelsedagskalas i Bromma.

2008-01-25

Hade byggdag. Byggde klart alla skåpen till köket. Satte också på "locket" på hyllorna runt kylskåpet och städskåpet.

Byggde också i ordning hörnet bakom städskåpet och började fundera lite mer i detalj på hur elen ska dras i köket.

Hackade bort lite vid fönstret, för vi måste dra ner en elledning som vi har glömt till diskmaskinen.

2008-01-24

Fortsatte med väggen runt kylskåpet.

2008-01-23

Köpte häll och ugn hos AGA av det lite udda märket Oranier. De var mycket billigare än det andra vi har tittat på, men vi kunde inte märka några uppenbara kvalitetsskillnader.

Byggde andra sidan som ska vara bredvid kylskåpet och började titta på hur den sugdosan som ska vara under köksbänken ska monteras.

2008-01-22

Ulrica fick bygga ensam igen för KGB bytte kassasystem. Målade färdigt alla skarvarna i skåpen och sockeln till kylskåpet.

Hokan handlade sugdosor till centraldammsugaren.

2008-01-21

Byggde fast dammsugarröret, byggde ett högskåp till och satte fast bägge två där de ska sitta.

2008-01-20

Ulrica var ensam i huset och byggde. Men först blev det en promenad, för solen var ute för första gången på ett par veckor. Det blev en hel del städning och lite målning av skarvarna i bänkskåpen och sockeln till kylskåpet.

Hokan städade på KGB.

Våren verkar vara tidig i år. En tapper liten blomma ahr redan dykt upp vid sockeln på huset.

2008-01-19

Byggde vidare på köket. Placerade in frukosthörnan på rätt ställe. Varken golvet eller väggen är raka där, så det blev en del passbitar. Satte upp en täcksida och breddade och satte upp ena sidan till kylskåpet.

Började fixa till dörrhålet/öppningen mellan köket och bakom öppenspisen. Det blev ju inte helt rakt med tigersågen. Men efter att ha petat bort ett par småbitar kunde vi såga till och sätta tillbaka en av plankorna från den gamla ytterväggen och det blev ju som en regel.

Och så limmade vi ihop de första bitarna av centraldammsugarröret under städskåpet.

Avslutade med att limma de sista två skåpsidorna.

2008-01-18

Ulrica hade ledig byggdag. Började dagen med att rita skisser till klotsarna för hyllan bakom bänkskåpen.

Sedan fortsatte vi med att hälsa på hos AGA - IGF. De visade sig ha både en OK häll och en tillhörande ugn av det tyska ovanliga märket Oranier. Dessa två kostar ca. hälften av vad den dyra ugnen och den första hällen kostar, så de hoppade plötsligt upp som toppkandidater.

Sedan byggde vi alla klotsarna och satte upp dem på väggen, så nu kan man se var hyllan ska vara också. På klotsarna satte vi en regel och OSB, för att kunan skriva fast skåpen och gipset på kanten till hyllan. Satte fast sockeln till skåpen på väggen mot trädgården.

2008-01-17

Gick och tittade i ett par köksaffärer på Odengatan. I den ena hade de en häll som var nedsänkt i bänkskivan. Det skulle kunna vara ett bra alternativ för oss, eftersom våra bänkar blir rätt höga. Naturligtvis finns inte den nedsänkta med största brännaren till vänster. Så nu har vi beslutsångest igen. Vilket är bäst?

Sågade de tre sista bänkskåpen.

2008-01-16

Ulrica hade onsdagsöl på jobbet och Hokan hade menybyte, så det blev inget bygge.

Hann istället också hälsa på L och hennes nya katt. Tyvärr visade det sig att Hokan verkar vara allergisk även mot sibiriska katter.

2008-01-15

På Nordin & Ölwing konstaterade de att vårt första ugnalternativ är lite udda. Dyra fina allt annat utom ugnen. Avslutade dagen med att limma ett par skåpsidor.

2008-01-14

KGB hade ju femårsjubileum dagen innan, så inget blev byggt idag heller. Vi är lite tveksamma till ugnen vi har hittat, för att den är så enkel. Men den passar i designen. Ulrica letade vidare och hittade en snygg ugn till, som visade sig vara top of the line i sin sort. Så nu har vi två alternativa ugnar som är den enklaste och den dyraste.

2008-01-13

KGB hade femårsjubileum, så inget blev byggt.

2008-01-12

Var på IKEA och shoppade fler bitar till köket. Det tog två timmar, men gick ändå rätt bra. Vi hängde på låset när de öppnade.

Byggde både den sågade sockeln och en till sockel. Avslutade dagen med att limma ett par skåpsidor.

2008-01-11

Var hos KGW och hittade en ugn som vi tror att vi vill ha. Nu tror vi att vi har hittat de flesta sakerna som vi vill ha till köket, så vi har författat en lapp för prisförfrågan som vi ska åka runt med.

Sågade bitar till nästa sockel, men hann inte sätta ihop den.

2008-01-10

Tog ledig byggdag på eftermiddagen. Hokan hade lejt två bärare. Naturligtvis kom inte kylskåpet när det skulle. Så de fick åka hem och komma tillbaka igen när kylskåpet behagade komma. Under tiden hann vi såga ett köksskåp till och inventera lite. Så det blir en liten resa till IKEA på lördag.

Vi hann också sätta upp regeln på kanten på bastuväggen (också ett led i projektet "Om vi sätter upp den där den ska vara så slipper vi ha den liggande överallt."). Och så städade vi en del.

Det verkar som att kanterna på spånskivorna vi limmade på golvet har rest sig lite. I värsta fall får vi väl slipa till det lite innan vi lägger golvet någon dag.

Hade möte med Tallnet. Innan det hann vi en snabbis hos Nordin & Ölwing och tittade på häll, diskmaskiner och fläkt. Bilden föreställer kylskåpet som fick stå yte i regnet ett tag eftersom det inte levererades i tid.

2008-01-09

Byggde en sockel till skåpen på väggen mot Christer och satte ihop hörnskåpet färdigt.

2008-01-08

Började bygga hörnskåpet. Byggde också det smala skåpet bredvid.

Var till Bauhaus i Bromma och köpte mera lim. Hittade också de golvplattor som var noterade som slut i Länna. Så då var vi tvungna att köpa dem också. Det blev i alla fall billigt, för det var extra rabatt på dem.

Visar också en bild på det fina golvet som vi redan har köpt till gästrummet i källaren.

2008-01-07

Limmade vidare på skåpsidorna och målade mera på väggen.

2008-01-06

Grundmålade väggarna bakom köksskåpen och sågade sönder flera skåp. Det verkar bli 2,5 färdiga skåp av tre sågade.

Hokan byggde på hörnet vid matplatsen.

2008-01-05

Satte pappersremsor och spacklade i ordning resten av väggen bakom högskåpen.

Flyttade runt allt i köket så att brädhögen försvann och man ska kunna komma åt att bygga resten av skåpen. Bar runt skivor och städade i största allmänhet.

Första dammsugaren dog. Den andra dammsugaren som fungerar bra har ingen slang som passar. Men en liten reparation med ett par skruvar löste det problemet. Så nu får vi se hur länge den här dammsugaren håller. Men man får nog säga att den gamla höll otroligt länge med tanke på omständigheterna.

Byggde lite på en regel till bastun, mest för att den regel som skulle användas till det var så lång att den inte kunde ligga i den nya brädhögen.

Grundmålade bakom resten av skåpen i köket.

2008-01-04

Satte ihop bägge skåpen till frukosthörnan och städskåpet.

Började fixa med dammsugarröret som ska vara under städskåpet och det var inte så lätt. Väggar och balkar i vägen överallt och en massa regler om hur röret får dela på sig.

Satte upp gips på resten av väggen med högskåp.

2008-01-03

Började såga, borra och limma ihop sidorna på två köksskåp. De ska ju bli lite högre än standard. Gjorde socklar till kylskåpet och till städskåpet och så limmade vi en golvplatta. Så nu kan man faktiskt ana väggen med högskåp på riktigt!

Och så kom det mera snö, så mycket att Hokan faktiskt fick skotta en hel del.

2008-01-02

Fortsatte med skafferiskåpet och fick till slut ihop det. . Vi hann bygga en sockel till skafferiet också. Vårt kök kommer ju inte att stå på fötter av plast, utan ha socklar av trä istället. Detta för att de vanliga bennen till kök oftast är onödigt höga.

Hokan rensade i taket, lagade taket och satte upp en balk som ska ersätta den sista biten bärande vägg som vi ju har tagit bort.

2008-01-01

Efter att ha sovit ut ganska länge blev faktiskt golvet helt klart. Både den sista biten bakom öppenspisen och generalskarven fick skivor på sig. I generalskarven var vi duktiga och stoppade i lite ljudisolering innan vi lade på golvet. Vi limmade också fast den första förhöjningsskivan till köksgolvet.

Ulrica började rita, borra och såga på det skåp som ska bli skafferiet.

Och så har det kommit lite snö.

Tillbaka till December 2007